Dr. Molnár Zsuzsanna PhD
Szülész-nőgyógyász magánrendelése

Egyre gyakrabban hallunk az inzulin rezisztenciáról. A gyermekvállalás előtt álló párok már sokszor előre félnek tőle, hiszen azt olvassák az interneten, hogy ez a betegség gyakori, a fiatal nőket érinti és meddőséget okoz. Cikkem elolvasása után kiderül, hogy ezek közül mi igaz a „divatos” betegségre és irányt mutatok abban is, hogy Önnek kell-e tartania tőle. 

 

Mi az inzulin?

Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel és számtalan feladatot lát el a szervezetben. Legismertebb szerepe a vér glükóz szintjének a szabályozása. A vér glükóz szintjét nevezik vércukornak. A glükóz a táplálékkal jut be a véráramba, a sejtek fő energiaforrása. Az inzulin továbbítja a glükózt a felhasználás helyére vagy a raktárakban (izom, máj, zsírszövet). Ezáltal az inzulin csökkenti a vércukor szintet. (1)

 

Mi a rezisztencia?

A rezisztencia szó latin eredetű. Ellenállást, ellenszegülés jelent. 
Mi az inzulin rezisztenciában?
Inzulin rezisztencia alakul ki akkor, ha a megtermelt inzulinra a sejtjeink nem megfelelően reagálnak. Nem veszik fel a vérből a vércukort kellő mértékben, rezisztenssé/ellenállóvá vállnak az inzulinnal szembe. A vércukor szintje nem csökken megfelelően. A hasnyálmirigynek több inzulint kell termelni ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje. Így inzulin rezisztenciában a vércukor szint normál, az inzulin szintje emelkedett a vérben. Úgynevezett hiperinzulinémia áll fenn. 

 

Mi az oka az inzulin rezisztenciának?

Ez egy nagyon bonyolult kérdés. Az inzulin úgynevezett receptorokon keresztül hat a sejtekre. Úgy kapcsolódik a receptorhoz, mint ahogy a kulcs illik a zárba. Ha ebben a kapcsolódásban zavar van, akkor nem képes az inzulin „kinyitni az ajtót” a cukor számára, hogy bejusson a sejtbe. Az inzulin rezisztenciát nem mint teljes zárcsereként kell elképzelni, hanem úgy, hogy az inzulin csak résnyire nyitja az ajtót ahelyett, hogy sarkig kitárná.   

Ennek a megváltozott kapcsolódásnak az inzulin és az inzulin receptor között sok oka lehet. Sejtszinten nem tisztázott még teljesen minden. De amit tudunk, az az, hogy egyes betegségek, a genetikai, bizonyos gyógyszerek szedése mellett az életmódnak is nagy szerepe van. Ismert, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozás, a túlsúly, a krónikus stressz és a kialvatlanság mind az inzulin rezisztencia kialakulását segítik. (Ezek a tényezők sejtszinten gyulladást okoznak a szervezetben, ezen keresztül vezetnek inzulin rezisztencia kialakulásához.) (2)

 

Valóban olyan gyakori betegség?

A rendszertelen ciklusok, policisztás petefészek szindróma, meddőség kivizsgálása kapcsán derül fény az inzulinrezisztenciára, így az inzulinrezisztenciát leggyakrabban fogamzóképes korú nőknél diagnosztizálják.  Emiatt sokan női betegségnek tekintik, holott férfiaknál is kialakulhat hasonló arányban, valamint megjelenhet már serdülőkorban is.  Ha megnézzük a kiváltó okokat -stresszt, egészségtelen táplálkozás, kialvatlanság- könnyen beláthatjuk, hogy mai rohanó, stresszel teli világunkban az inzulin rezisztencia gyakori betegség. (3)

 Olvasson tovább  az inzulin rezisztenciáról.

 

Hivatkozás:
(1) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2016.1267691
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587882/
(3) https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance

Olvasta már?

Inzulin rezisztencia – Nekem is lehet inzulin rezisztenciám?
2020. október 11.

Sajnos azt kell mondjam, hogy az inzulin rezisztenciának sokszor nincsenek tünetei, ha pedig vannak akkor azok nem jellegzetesek. Nem kapcsoljuk össze őket az inzulin hormonnal. Elolvasom