Dr. Molnár Zsuzsanna PhD
Szülész-nőgyógyász magánrendelése

Mi a PCOS?

A PCOS egy mozaikszó, mely a policisztás ovárium szindrómának a rövidítése. A diagnózis felállításához szükséges kritériumokról bővebben  itt olvashat . A betegség a nők 5-15%-át érinti.

A betegség kialakulásában a genetikai hajlamnak nagy jelentősége van, de külső, környezeti tényezők által is meghatározott. A kialakulása már pubertás előtt elkezdődik. A kóroki tényezők között több, egymást rontó tényező játszik szerepet. Alapvető a kialakulásában a petefészek működési zavara, a petesejtek nem érnek meg, a tüsző éretlen állapotban felsorakoznak a petefészek kérge alatt. A hormonok egyensúlyának zavar létrejön. 

A petefészek és mellékvese férfias típusú hormonok túlzott termelését végzik. Nincs petesejtérés így az ösztrogén és progeszteron egyensúlya is felborul. A túl magas férfias hormon szint mellett az inzulin vérszintje is emelkedett. A hiperinzulinaemia nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában, súlyosabbá válásában. Az inzulin serkenti a petefészek férfias típusú hormonjainak termelését, mely miatt a tüszőérés tovább romlik, és kialakul az ultrahangon a jellegzetes policisztás ovárium kép. 

 

A PCOS tünetei:

Felsorolom a lehetséges tüneteket, melyek alapján felmerül a PCOS lehetősége:

  • rendszertelen menses;
  • menstruáció kimaradása;
  • meddőség;
  • pattanásos, zsíros bőr;
  • bőr szürkésbarna elváltozása (acanthosis nigricans);
  • emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség;
  • fokozott szőrzetnövekedés;
  • hajszál elvékonyodása, hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás;
  • hasra lokalizálódó túlsúly, elhízás;

Nem kell mindnek jelen lennie a diagnózishoz. Például vannak kifejezetten vékony alkatú PCOS betegek is.

 

Hivatkozás:

(1) https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal/Guidelines/Polycystic-Ovary-Syndrome

(2) https://www.uptodate.com/contents/polycystic-ovary-syndrome-pcos-beyond-the-basics

Olvasta már?

Hogyan ismerhető fel a policisztás ovárium szindróma? - 2. rész
2020. április 11.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) attól szindróma, hogy több tünetet foglal magában. A neve az ultrahanggal látható petefészek szerkezeti eltérésre utal, amely egyébként nem feltétlenül kell a diagnózishoz. Sőt ha csak az ultrahangos kép van jelen, de más tünet nem akkor csak policisztás ováriumról beszélünk (PCO). Elolvasom