Dr. Molnár Zsuzsanna PhD
Szülész-nőgyógyász magánrendelése

Mi is ez a betegség? Mit jelent az endometriózis?

A méh üregét bélelő nyálkahártya latin neve az endometrium. Ebből a szóból származik az endometriózis név, mely a méh üregén kívül jelen lévő méhnyálkahártya szövetet jelenti.

A kóros helyen található méhnyálkahártya is reagál a hormonokra, emiatt követi a női nemi ciklus változásait. Menstruáció ideje alatt, ez a szövet is bevérzik, lelökődik, de nem tud kiürülni, hanem a környező szöveteket károsítja. Hegesedések, összenövések alakulhatnak ki a hasüregben, a petefészken pedig endometriózisos ciszta (endometrióma) jelenhet meg.

Az endometriózis egy krónikus betegség. Kezelhető, de kiújulására hajlamos.

Becslések szerint a női népesség 2-10%-a szenved endometriózisban, a meddő nők esetében ez az arány akár 50% is lehet.

 

Endometriózis kialakulásának okai:

A betegség kialakulásának oka nem ismert. Számtalan elmélet létezik, azonban egyik sem nyert egyértelmű bizonyítást.

A legelfogadottabb elmélet szerint a menstruáció során a méhnyálkahártya sejtjei a petevezetékeken keresztül a hasüregbe jutnak, a hashártyához tapadnak és endometriózisos elváltozásokká alakulnak. Az ösztrogén (női nemi hormon) kulcsszereplő az endometriózis kialakulásában. Ennek következtében az endometriózis legtöbb jelenlegi kezelése az ösztrogén termelését próbálja csökkenteni a női szervezetben, hogy enyhítse a tüneteket.

 

Mikor gondoljunk endometriózisra?

A betegségre leggyakrabban a fájdalom hívja fel a figyelmet, mely lehet menstruációs ciklussal összefüggő és attól független is. Legjellemzőbb, a menstruáció előtti vagy alatti fájdalom. A fájdalmas menstruáció nem élettani jelenség. Soka tévhitben élnek, és azt gondolják, hogy a menstruáció természetes velejárója a fájdalom, ezt el kell viselni. De ez nem így van. A fájdalmas menstruáció hátterében állhat betegség, endometriózis is. Az endometriózisos szövet hormonérzékenységével magyarázható a menstruáció alatt jelentkező fájdalom.  

Az endometriózis legjellemzőbb tünetei:

  • Fájdalmas menstruáció
  • Kismedencei fájdalom
  • Fájdalmas közösülés
  • Meddőség
  • Fáradékonyság
  • Ciklikusan jelentkező bélpanaszok: időszakos puffadás, hasmenés vagy székrekedés, fájdalmas székletürítés
  • Ciklikusan jelentkező véres vizelet

Mivel a felsorolt tünetek hátterében más betegségek is állhatnak az endometriózis diagnózisa nem alapozható kizárólag a tünetekre. A tünetek felhívhatják a figyelmet, és a megfelelő diagnosztikai lépés felé irányíthatják az orvost.

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során érzékeny területek, csomók tapinthatóak a hüvelyfalban, hüvelyboltozatban. Kiterjedt betegség, úgynevezett mélyen infiltráló endometriózis esetén vagy petefészek-endometriózisban a fizikális és ultrahang vizsgálat információt szolgáltathat a megfelelő diagnózis felállításához. Ugyanakkor, ha a beteség a hashártyát érinti, a nőgyógyászati vizsgálat során nem találunk semmilyen eltérést.

A betegség diagnózisa műtéti úton állítható fel. Hasi műtét során az endometriózisos elváltozásból szövettani mintát vesznek.

 

Endometriózis = meddőség?

Meddőség esetén panaszmentes esetben is felmerül az endometriózis lehetősége. Ha az endometriózis a petefészekben helyezkedik el (ciszta képében), a petesejt érés folyamatát, a tüszőrepedést zavarhatja meg. A hashártya endometriózis a petesejt petevezetékbe való eljutását akadályozhatja meg. A betegség a legújabb elméletek szerint az embrió beágyazódására is hatással lehet.

Ugyanakkor nem minden endometriózissal diagnosztizált nő meddő. Irodalmi adatok szerint szerint az endometriózisban szenvedő nők 60%-a termékeny, képes a spontán teherbe esni.

Nincs rá tudományos adat, hogy a hormonkezelés vagy egyéb alternatív kezelés javítja az endometriózisban szenvedő nők spontán teherbeesésének esélyét. Nem létezik egyetlen legjobb megoldás endometriózisban érintett nők teherbeesésének segítésére. A betegség típusa, az orvos és a beteg igényei és lehetőségei alapján kell eldönteni, hogy milyen kezelést választanak.

 

Hivatkozás:

(1) ESHRE Guideline on management of women with endometriosis

Olvasta már?

Inzulin rezisztencia – Nekem is lehet inzulin rezisztenciám?
2020. október 11.

Sajnos azt kell mondjam, hogy az inzulin rezisztenciának sokszor nincsenek tünetei, ha pedig vannak akkor azok nem jellegzetesek. Nem kapcsoljuk össze őket az inzulin hormonnal. Elolvasom