Dr. Molnár Zsuzsanna PhD
Szülész-nőgyógyász magánrendelése

Mi is ez a betegség? Mit jelent az endometriózis?

A méh üregét bélelő nyálkahártya latin neve az endometrium. Ebből a szóból származik az endometriózis név, mely a méh üregén kívül jelen lévő méhnyálkahártya szövetet jelenti.

A kóros helyen található méhnyálkahártya is reagál a hormonokra, emiatt követi a női nemi ciklus változásait. Menstruáció ideje alatt, ez a szövet is bevérzik, lelökődik, de nem tud kiürülni, hanem a környező szöveteket károsítja. Hegesedések, összenövések alakulhatnak ki a hasüregben, a petefészken pedig endometriózisos ciszta (endometrióma) jelenhet meg.

Az endometriózis egy krónikus betegség. Kezelhető, de kiújulására hajlamos.

Becslések szerint a női népesség 2-10%-a szenved endometriózisban, a meddő nők esetében ez az arány akár 50% is lehet.

 

Endometriózis kialakulásának okai:

A betegség kialakulásának oka nem ismert. Számtalan elmélet létezik, azonban egyik sem nyert egyértelmű bizonyítást.

A legelfogadottabb elmélet szerint a menstruáció során a méhnyálkahártya sejtjei a petevezetékeken keresztül a hasüregbe jutnak, a hashártyához tapadnak és endometriózisos elváltozásokká alakulnak. Az ösztrogén (női nemi hormon) kulcsszereplő az endometriózis kialakulásában. Ennek következtében az endometriózis legtöbb jelenlegi kezelése az ösztrogén termelését próbálja csökkenteni a női szervezetben, hogy enyhítse a tüneteket.

 

Mikor gondoljunk endometriózisra?

A betegségre leggyakrabban a fájdalom hívja fel a figyelmet, mely lehet menstruációs ciklussal összefüggő és attól független is. Legjellemzőbb, a menstruáció előtti vagy alatti fájdalom. A fájdalmas menstruáció nem élettani jelenség. Soka tévhitben élnek, és azt gondolják, hogy a menstruáció természetes velejárója a fájdalom, ezt el kell viselni. De ez nem így van. A fájdalmas menstruáció hátterében állhat betegség, endometriózis is. Az endometriózisos szövet hormonérzékenységével magyarázható a menstruáció alatt jelentkező fájdalom.  

Az endometriózis legjellemzőbb tünetei:

  • Fájdalmas menstruáció
  • Kismedencei fájdalom
  • Fájdalmas közösülés
  • Meddőség
  • Fáradékonyság
  • Ciklikusan jelentkező bélpanaszok: időszakos puffadás, hasmenés vagy székrekedés, fájdalmas székletürítés
  • Ciklikusan jelentkező véres vizelet

Mivel a felsorolt tünetek hátterében más betegségek is állhatnak az endometriózis diagnózisa nem alapozható kizárólag a tünetekre. A tünetek felhívhatják a figyelmet, és a megfelelő diagnosztikai lépés felé irányíthatják az orvost.

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során érzékeny területek, csomók tapinthatóak a hüvelyfalban, hüvelyboltozatban. Kiterjedt betegség, úgynevezett mélyen infiltráló endometriózis esetén vagy petefészek-endometriózisban a fizikális és ultrahang vizsgálat információt szolgáltathat a megfelelő diagnózis felállításához. Ugyanakkor, ha a beteség a hashártyát érinti, a nőgyógyászati vizsgálat során nem találunk semmilyen eltérést.

A betegség diagnózisa műtéti úton állítható fel. Hasi műtét során az endometriózisos elváltozásból szövettani mintát vesznek.

 

Endometriózis = meddőség?

Meddőség esetén panaszmentes esetben is felmerül az endometriózis lehetősége. Ha az endometriózis a petefészekben helyezkedik el (ciszta képében), a petesejt érés folyamatát, a tüszőrepedést zavarhatja meg. A hashártya endometriózis a petesejt petevezetékbe való eljutását akadályozhatja meg. A betegség a legújabb elméletek szerint az embrió beágyazódására is hatással lehet.

Ugyanakkor nem minden endometriózissal diagnosztizált nő meddő. Irodalmi adatok szerint szerint az endometriózisban szenvedő nők 60%-a termékeny, képes a spontán teherbe esni.

Nincs rá tudományos adat, hogy a hormonkezelés vagy egyéb alternatív kezelés javítja az endometriózisban szenvedő nők spontán teherbeesésének esélyét. Nem létezik egyetlen legjobb megoldás endometriózisban érintett nők teherbeesésének segítésére. A betegség típusa, az orvos és a beteg igényei és lehetőségei alapján kell eldönteni, hogy milyen kezelést választanak.

 

Hivatkozás:

(1) ESHRE Guideline on management of women with endometriosis

Olvasta már?

Inzulin rezisztencia – Valóban olyan gyakori betegség?
2020. október 11.

Egyre gyakrabban hallunk az inzulin rezisztenciáról. A gyermekvállalás előtt álló párok már sokszor előre félnek tőle, hiszen azt olvassák az interneten, hogy ez a betegség gyakori, a fiatal nőket érinti és meddőséget okoz. Elolvasom