Dr. Molnár Zsuzsanna PhD
Szülész-nőgyógyász magánrendelése

Rendelőnkben lehetőség van teljes körű nőgyógyászati rákszűrés végzésére. A rákszűréssel a rák megelőző állapotok ismerhetőek fel, így a méhnyak rosszindulatú betegségének kialakulása megelőzhető.  A vizsgálat alapja a sejtek mikroszkópos megítélése, melyet citológiának neveznek.

Mára ismertté vált, hogy a humán papillóma vírus (HPV) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között szoros összefüggés van.  A HPV vizsgálata is elérhető rendelőnkben.

Lehetőség van továbbá citológiai vizsgálat eltérése esetén a sejtek tumoros fehérjéit vizsgáló CINtec vizsgálat végzésére is.

A nőgyógyászati rákszűrés a méhnyakrák szűrését jelenti. A petefészekrákot és a méhtestrákot sajnos nem lehet szűrni. Azonban a hajlamosító tényezők felmérése alapján a rizikócsoport azonosítható. Az alapos, rendszeres nőgyógyászati vizsgálat során a betegség korai stádiumban felismerhető, ezáltal jobban kezelhető.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a citológiai eredményt mindig a nőgyógyászati szakvéleménnyel együtt szabad értékelni.Barátságos, megnyugtató rendelésen várom azokat a lányokat, akik még nem voltak nőgyógyásznál. Nagyon fontos az első vizsgálathoz kapcsolódó élmény. Emiatt javaslom mindenkinek, hogy körültekintően válasszon rendelést, nőgyógyászt.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden esetben kötelező része a nőgyógyászati vizsgálat a vizitnek. Lehetőség van rendelésemen önálló megbeszélésre, tanácsadásra is.

Fogamzásgátlással, menstruációval, nemi élettel, nőgyógyászati panasszal kapcsolatban rengeteg információ található az interneten. Ezek egy része nem hiteles, nem Önnek szól, nincs lehetőség a kérdezésre sem. Egy olyan fontos területen, mint a női egészség ne hagyatkozzon a különböző weblapokon írtakra. Rendelésemen igyekszem érthető módon, szemléletes példákkal, ábrákkal elmagyarázni a válaszaimat. Lehetőség van visszakérdezni, esetlegesen felmerülő új témákat is megbeszélni. Minden nő más. A fogamzásgátlás lehetőségei közül személyre szabottan választott lesz a legmegfelelőbb.

Az utóbbi évek legújabb készítményeiről is tudunk információval szolgálni.

Az alábbi felsorolás tartalmazza a lehetőségeket:

 • HELYILEG ALKALMAZHATÓ MÓDSZEREK
 • SZÁJON ÁT SZEDHETŐ, HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÓK (TABLETTA)
 • HÜVELYGYŰRŰ
 • MÉHEN BELÜLI ESZKÖZ (SPIRÁL)
 • HORMONTARTALMÚ MÉHEN BELÜLI ESZKÖZ (SPIRÁL)
 • ESEMÉNY UTÁNI FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA
 • TERMÉSZETES FOGAMZÁSGÁTLÁSI MÓDSZEREK
 • MŰVI MEDDŐVÉ TÉTEL (MŰTÉTI BEAVATKOZÁS)


A menstruációs vérzés első napjától számítjuk a ciklus első napját. A két menstruáció közötti idő a ciklus hossza, mely élettanilag 21-35 nap. A menstruációs vérzés 3-6 napig tart. Amennyiben a vérzés mennyisége vagy a ciklus ideje megváltozik, úgy vérzészavarról beszélünk. Ha vérzészavar lép fel vagy a menstruáció szokatlanul erős vagy fájdalmas úgy indokolt a nőgyógyászati vizsgálat.

A vérzészavar hátterében álló okok tisztázása után lehetséges a célzott kezelés.

 A hüvelyben élő normál baktérium flóra sok mikroorganizmusból áll.  A Lactobacillusok a legjelentősebbek, a hüvely savas vágyhatásáért felelősek.  Ezzel a savas közeggel biztosítják, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni a hüvelyben . Sajnos a hüvelyflóra sok külső tényezőre érzékeny, mint például a hormonszintek változása, gyógyszerek szedése, életkor, táplálkozás, tisztálkodási szokások.  Amennyiben a normál flóra sérül, úgy helyét kórokozó baktériumok vagy gombák veszik át, mely hüvelygyulladás kialakulásához vezet.

A hüvelygyulladás  jellegzetes tünetei:

 • égő, viszkető érzés a szeméremtesten, hüvelyben
 • bő (esetleg rossz szagú) hüvelyi váladék
 • fájdalom
 • gyakori vizelési inger

A hüvelyfertőzés visszatérő is lehet, jelentősen rontja ezzel a mindennapi élet minőségét.

A nőgyógyászati fertőzések diagnosztikája elérhető rendelőnkben. Lehetőség van továbbá a Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Herpes simplex virus, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Human Papilloma Vírus kimutatására is.

 A változó kort menopauzának nevezzük. Erről akkor beszélhetünk, ha a menstruációs vérzés egy éve elmaradt. A női élet ezen szakaszában is fontos a nőgyógyászati vizsgálat.

A menopauza hátterében a petefészek hormontermelésének leállása lecsökkenése, a petesejtérés megszűnése áll. Ez az élettani változás az oka a változókori panaszok egy részének, mely az életminőség nagyfokú romlásához vezethet. Például a hőhullámok megjelenésének vagy a hüvelyszárazságnak.

Mindenki által ismert, hogy az életkor előrehaladtával a rosszindulatú betegségek előfordulási gyakorisága is nő. Emiatt szűrővizsgálatokon való részvétel javasolt. Egyes betegségek megelőzhetőek, míg mások a korai stádiumban való felismerés miatt jobban kezelhetővé válnak.